Futók
körében egyre gyakrabban merül fel az a kérdés, hogy
vajon a táplálkozás mennyire befolyásolja a sportteljesítményt. Manapság
sokak által ismert és bebizonyított tény az, hogy a megfelelő táplálkozás
a jó edzésmunka és edzői irányítás mellett jelentősen növeli a sportteljesítményt.
Évek óta dinamikusan fejlődik az edzői szakértelem, jobbak az edzésmódszerek,
a technikai ismeretek. Vizsgálataink bizonyították, hogy a sportágra és
egyénre kialakított táplálkozás fontos szerepet játszik a sportteljesítmény
javításában.
Egészséges
táplálkozás
Először beszélnünk kell az egészséges táplálkozásról. Majdnem mindenféle
étel és ital melyet elfogyasztunk, energiát biztosít számunkra. Fő tápanyagok
a szénhidrátok, fehérjék, zsírok.
1. Szénhidrátok
Szervezetünk fő energiaforrása, emellett az agyműködésben is
fontos szerepet játszik. Szénhidrátok a cukrok és a keményítő, melyet
megtalálhatunk a gabonafélékben (gabona magvak, kenyérfélék, rizs, tészta),
gyümölcsökben, zöldségfélékben, tejben és tejtermékekben, ezen kívül rengeteg
italféleségben is. Ezek közül nem
mindegy, hogy melyiket választjuk, mivel a hasznosulás mértéke nem megegyező.
2. Fehérjék
A fehérjék testünk építőelemei, mely elengedhetetlen a növekedéshez
és a károsodott sejtjeink regenerációjához. Szerepet játszanak az emésztésben
és a betegségekkel szembeni védekezésben. Legnagyobb mennyiségben a húsokban,
a tejben és tejtermékekben, tojásban, halban, mogyoróban lelhetők fel.
3. Zsírok
A legnagyobb energiamennyiséget tartalmazza. Segít a szöveteink
felépítésében, a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódásában.
Telített zsírokat tartalmaznak a vörös húsok, tojás, tej, tejtermékek,
telítetlen zsírok találhatók a mogyoróban, növényi olajokban. A zsírok
fontosak a szervezet számára, de nem szabad túl sokat fogyasztani belőlük.
Szervezetünknek szüksége van
vitaminokra és ásványi anyagokra is. Ezekből kis mennyiség
is elegendő, melyet a változatos táplálkozás biztosít táplálékkiegészítők
alkalmazása nélkül is. Rostokra és vízre a szervezetnek szintén nagy igénye
van. Intenzív edzések után az elvesztett folyadék pótlása nagyon lényeges.
Mennyi
energiára van szükségünk?
Alvás illetve pihenés alatt is felhasználunk energiát
(alapanyagcsere). Azoknak, akik keveset mozognak, kb. 1500-2000 kcal az
energiaigényük. Aktívabb egyéneknek 2500-3000kcal-ra van szükségük. A
férfiak több energiát igényelnek, mint a nők. Minél hosszantartóbb
és intenzívebb edzést végzünk, annál több energiát igényel szervezetünk.
Miből kell ezt az extra energiát nyernünk?
Számos tudományos kutatás bizonyította, hogy a legfontosabb extra energiaforrás
a szénhidrát kell hogy legyen, azaz a szénhidrátok bevitelét kell
megemelni, nem pedig a fehérjék vagy zsírok fogyasztását.(A későbbiekben
részletesen írunk erről.)
Sportolói optimális tápanyagbevitel
arány:
szénhidrát 60 %
zsír 25 %
fehérje 15 %
Lássunk néhány példát:
Sonkás pizza (1 adag) |
Milánói makaróni (1 adag) |
Szilvás gombóc (1 adag) |
790 kcal |
727 kcal |
767kcal |
fehérje/zsír/szénhidrát 16/53/31 |
F/ZS/SZH 17/38/45 |
F/ZS/SZH 9/20/70 |
Vitaminok
és ásványi anyagok
Ahhoz hogy helyesen táplálkozzunk, igazodnunk
kell szervezetünk szükségleteihez. Minden ember energiaigénye más és más
függően attól hány évesek, milyen neműek vagyunk, mennyi fizikai aktivitást
végzünk, milyen környezetben (szmog, stressz stb.) élünk és nem utolsó
sorban attól, hogy milyen az egyéni anyagcserénk üteme. Azt sem szabad
figyelmen kívül hagynunk, hogy az energiaszükségletünket megfelelő mennyiségű
zsírral, fehérjével és szénhidráttal pótoljuk. A helyes arány: 13-15%
fehérje, 25% zsír és 55-60% szénhidrát (sportágtól és az edzés fajtájától
is függ). Mindezek mellett szervezetünknek szüksége van vitaminokra,
ásványi anyagokra és természetesen sok folyadékra.
Hogy mik a vitaminok? Idézve Szent-Györgyi Albert tollából: "A vitamin
egy anyag, melyet enni kell, hogy meg ne betegedjünk." Olyan kis
molekulasúlyú, kalóriaérték nélküli (!) szerves vegyületek, melyek a szervezet
számára nélkülözhetetlenek. (Dr. Sipos) Bioaktív vegyületeknek is szokás
nevezni, hiszen nem energiát nyerünk belőlük, hanem anyagcsere folyamatainkban
van rájuk szükségünk. Sportolóknak mind a csúcsteljesítmény elérése
érdekében, az optimális egészség, mind a regeneráció szempontjából van
kulcsszerepe a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő bevitelének. Zsírban
és vízben oldódó vitaminokat különböztethetünk meg. A zsírban oldódó vitaminokat
(A,D,E,K) szervezetünk képes raktározni és szükség esetén felhasználni.
A vízben oldódó vitaminok bevitelére minden nap szükségünk van, hiszen
szervezetünk nem képes tárolni. A felesleg a vizelettel illetve verejtékkel
távozik, míg a zsírban oldódó vitaminok túlzott bevitele kellemetlen panaszokat
eredményezhet.
A vitaminok fontos szerepei
A-vitamin
- a szervezet védekezőmechanizmusában vesz részt
- csontnövekedés, növekedés
- látás- szaruhártya épsége
- hámszövet differenciálódása
|
B-vitaminok
- szénhidrát anyagcsere (B1,B6)
- elektrontranszport (B2)
- zsírsavszintézis (B3,B5)
- aminósavszintézis (B6)
- vörösvérsejt szintézis (B12)
|
kálium
- ideg-izom működés
- sav-bázis egyensúly
- szívműködés
- nátriumanyagcsere szabályozása
|
D-vitamin
- kalciumbeépülés a csontokba
- foszoranyagcsere szabályozás
|
E-vitamin
- oxigéntartalmú szabadgyökök elleni védekező rendszer alkotóeleme
|
foszfor
- izom energiaforgalma
- idegszövet
- fehérje, szénhidrát, zsíranyagcsere
|
folsav
- vörösvérsejtszintézis |
K-vitamin
- véralvadás
|
vas
- oxigénszállítás
|
foszfor
- izom energiaforgalma
- idegszövet
- fehérje, szénhidrát, zsíranyagcsere
|
C-vitamin
- csont, fog, porc, kötőszövet kollagénfehérje szintézis
- vasfeszívódás
- hormonszintézis
- immunrendszer erősítés
|
kalcium
-hormonszintézis
- szívműködés
- izomműködés
- idegműködés
- véralvadás
|
magnézium
- zsíranyagcsere
- szénhidrátanyagcsere
- fehérjeszintézis
- ideg-izom ingerlékenység
|
Mennyi vitaminra és ásványi anyagra
van szükség?
Néhány
évvel ezelőtt vezették be az ún. PDI (Performance Daily Intake= Sportolói
Bevitel) fogalmát, mely meghatározza, hogy mennyi vitamint és ásványi
anyagot kell fogyasztanunk akkor ha sportolunk. (Ez a fogalom Magyarországon
még nem létezik a kutatási eredmények hiánya miatt.) Természetesen tág
határokat enged meg, hiszen azt, hogy valójában mennyi vitaminra van szükségünk
akkor, ha például napi 2 órát kerékpározunk rendkívül nehéz objektíven,
számszerűen meghatározni, hiszen függ saját szervezetünk táplálékhasznosítási
képességétől, az izzadás mértékétől, az edzés fajtájától, intenzitásától,
a külső hőmérséklettől, hormonális állapotunktól, genetikai adottságainktól.
Annyi bizonyos: ha sportolunk, akkor különös figyelmet kell táplálkozásunkra,
ezen belül vitamin és ásványi só ellátottságunkra is fordítanunk. Természetes
és mesterséges formában is hozzájuthatunk a vitaminokhoz. Igazából
az lenne a legmegfelelőbb, ha természetes úton juttatnánk be szervezetünkbe,
mivel a természetes források felszívódási képessége jóval magasabb.
Emellett ha például a C-vitamint narancs vagy grapefruit formájában fogyasztjuk,
nemcsak C-vitaminhoz, hanem értékes rostokhoz, egyéb ásványi anyagokhoz
(pl. kálium) és flavonoidokhoz jutunk, mely szervezetünk regenerációs
képességét, betegségekkel szembeni ellenálló képességét is fokozni képes.
A vitaminok túlzott bevitele kellemetlen tünetek sorozatával, súlyosabb
esetben toxicitással (mérgezéssel) jár együtt, ezért óvakodnunk kell az
ún. megadózisok alkalmazásától. Gyümölcsből, zöldségből fizikai képtelenség
ezt az állapotot elérnünk, viszont számos vitamintablettában túlzott adagok
szerepelnek. Fölösleges az RDA 100-200 szorosát fogyasztanunk akár olyan
vitaminból, melynek szedése kapcsán túladagolás nem léphet föl (vízben
oldódó vitaminok), mivel a többletmennyiség távozik a vizeleten keresztül.
Így is jelentősen megterheljük vesénket.
Mikor
érdemes vitamint szednünk?
Vitamint mindig étkezés után érdemes szednünk, mert ilyenkor legnagyobb
felszívódásának esélye a termelt emésztőenzimeink közreműködésével,
nem beszélve arról hogy az éhgyomorra szedett tabletták sok embernél gyomorfájdalmat,
gyomorégést okozhatnak. Az egyes vitaminkészítmények felszívódási képessége
más és más. Minél nagyobb mértékben képes az elfogyasztott vitamin vagy
ásványi só keringésünkbe jutni, annál értékesebb, annál nagyobb az un.
bioaviabilitása. Számos faktor befolyásolja a vitaminok bioaviabilitását,
felszívódási képességét. Ilyen pl. a gyomorban levő egyéb ételek és italok,
a tabletta mérete, a készítményben levő vitamin formula (pl a mineráliák
szállító vegyületei az un. kelátok), az hogy milyen vegyülethez vannak
hozzákapcsolva stb. Mielőtt bármilyen vitaminkészítmény szedésébe belekezdünk,
érdemes a szakemberek véleményét meghallgatni.
Táplálékkiegészítők
Sok
sportoló hiszi azt, hogy a vitaminok és ásványi sók túlzott bevitele javítja
a teljesítményt. Számos tanulmány támasztja alá
azt, hogy az ún. ajánlott napi mennyiség (RDA) teljesen elegendő. A
változatos étrend, a gyümölcsök és zöldségfélék fogyasztása majdnem teljesen
fedezi a vitamin és ásványi anyag szükségletet. Való igaz, hogy számos
olyan készítmény van, mely szerepet játszik a maximális teljesítmény elérésében
mind edzésen, mind verseny szituációban. Vannak olyanok, melyek a testtömeg
gyarapodást segítik elő, mások a koncentrációt képesek fokozni, mások
az energia mobilizációban vesznek részt. A táplálékkiegészítők alkalmazása
viszont gyakran megalapozatlan, sok esetben fölösleges vagy nem egyezik
az edzés fajtájával esetleg az adott edzőterem divatirányzatát követi.
Néhányan azt hiszik,
hogy az izomtömeg gyarapításához lényeges a fehérjebevitelt jelentősen
fokozni. Bár a fehérjék testünk építőkövei, mégsem lehet azt mondani,
hogy több fehérjével nagyobb izomtömeg építhető fel. Nagyobb edzésmennyiség
nagyobb energiabevitelt igényel. Ha nincs elegendő szénhidrát és fehérje
táplálkozásunkban, akkor a szervezet saját fehérjéit használja fel energiaforrásként
(= izom kannibalizáció). Következésképp több szénhidrátot
kell fogyasztani és nem több fehérjét. Nincs szükség 15-17%-nál több fehérjére.
A túlzott fehérjebevitel megterheli a vesét, kiválasztódik vagy zsír formájában
raktározódik a szervezetben.
Folyadékpótlás
Testtömegünk
60%-át víz képezi. A víz fontos szerepet játszik testünk hűtő rendszerében,
a szöveteken keresztül tápanyagokat szállít és a vér megfelelő koncentrációját
biztosítja. A szervezet folyadékhiánya felhevülést okozhat, jelentősen
csökkentheti a sportteljesítményt. Nagy mennyiségű folyadékvesztés hőgutát
sőt halált is okozhat. Gyakori hiba, hogy az ivás összefügg a szomjúságérzéssel,
holott a szomjúságérzés a szervezet vészjelzése a súlyos folyadékvesztés
megelőzésére. A sportolóknak fokozottan figyelniük kell arra, hogy még
a szomjúságérzet kialakulása előtt pótolják a vízveszteséget. Minden olyan
esetben, amikor az energiaigény megnövekszik, a folyadékigény is növekszik.
Mind sportolás előtt, közben és után fontos a folyadék pótlása. Futás
közben 1liter feletti vízmennyiséget is elveszthetünk óránként 10
Celsius fokon. Ezért fontos
15-20 percenként 1-2 dl vizet inni minden olyan edzés illetve verseny
közben, ami több mint 1 óráig folyamatosan tart.
Néhány
tanács a dehidráció elkerülésére
1. Testsúlymérés minden edzés előtt és
után: 2-3 pohár folyadékot inni minden elvesztett 50 dkg után
2. Minden résztáv között kell inni
3. A legmegfelelőbb ital az izotóniás ital, mivel a benne lévő szénhidrát
és só segíti a folyadék felszívódását, a folyadékegyensúly javul, a szénhidrátok
energiát szolgáltatnak a működő izmoknak.
4. A szénsavas italok gyomorfal feszülést, csökkent mértékű folyadékbevitelt
eredményeznek, ezért fogyasztásuk nem javasolt
5. Az alkohol és koffein tartalmú italok vízhajtó hatásuk miatt vezetnek
dehidrációhoz és elektrolit hiányhoz, ezért fogyasztásuk szintén nem ajánlott
6. Ellenőrizzük vizeletünk színét. A sötét szín dehidrációt jelez.
Több
tanulmány is (köztük egy 1997-es holland tudományos vizsgálat) bizonyította,
hogy a legmegfelelőbb folyadék
és elektrolit pótlás az izotóniás italok fogyasztása révén valósítható
meg. Kerékpározás után,
melynek során a vizsgált személyek testtömegük 3%-át vesztették el az
izzadás által - összehasonlították
az ásványvíz, a cola és egy izotóniás ital fogyasztása után mért elektrolit
és folyadék ürítést vizeletből. Azt találták, hogy az ásványvíz nem
pótolta mennyiségileg a folyadék és elektrolit vesztést, mivel ásványvízből
nem tudtak annyit inni a kerékpárosok, amennyit elvesztettek az izzadtsággal,
így negatív elektrolit mérleg alakult ki. Cola esetében pedig azt
találták, hogy a sportoló mennyiségileg sokkal többet ivott, mint amennyi
folyadékot valójában elvesztett, viszont mivel a cola erőteljes vizelethajtó
hatású koffeintartalmának köszönhetően, ezért jelentős folyadék és
elektrolit vesztés jött létre a vizeletürítésen keresztül, melynek
következménye - úgymint az ásványvíz esetében - negatív elektrolit egyensúly
lett. Egyedül az izotóniás ital fogyasztása eredményezett pozitív elektrolit
egyensúlyt.
Az optimális sportital jellemzői
1. Jó ízű. Nagyon fontos, hogy az italnak
jó íze legyen, hiszen így érhető el, hogy a sportoló annyit igyék, amennyi
kell a megfelelő folyadékpótláshoz. Ha az ital nem jó ízű, a sportoló
nem tudja mennyiségileg pótolni a folyadék és elektrolit veszteséget.
2. Kevesebb mint 8% szénhidrátot tartalmaz. A legoptimálisabb a
6-7% szénhidrátot tartalmazó ital, mely mind a felszívódás, mind az energiaszolgáltatás
szempontjából a legoptimálisabb.
3. Szénhidrátforrásként a legjobb a fruktóz, glükóz, maltodextrin,
szukróz kombináció. A csak fruktózt tartalmazó italok fogyasztása
gyakran gyomorpanaszokhoz vezet.
4. Tartalmaz nátriumot. Glükózzal együtt a nátrium stimulálja a
folyadék felszívódást, folyadékháztartás egyensúlyát teremti meg, fokozza
az ízhatást.
5. Szénsav- és koffeinmentes. A szénsav gyomorpanaszokat eredményez,
mely a folyadékpótlás megfelelő mértékét csökkenti mind edzés/verseny
közben, mind edzés/verseny után. A koffein vízhajtó hatású, ezért vízveszteséghez
(dehidrációhoz) vezethet.
Írta: Dr. Boros Szilvia sportorvos,
a Spuri Magazin Táplálkozás, Egészség rovatának
szerzője
|