Üdvözöljük Budapesten

Míg Haile Gebrselassie megdöntötte a maraton futás férfi világrekordját és Paula Radcliffe visszatért a versenyzéshez a Great North Run-on, volt egy másik verseny is, ahol senki sem foglalkozott a győztes idejével - csak a nemzetiségével.
A 22. Plus Budapest nemzetközi Maraton egy futófesztivál része volt a Kelet-európai városban, amely bár nem versenyzett más fontos maratonokkal a számok tekintetében, mégis minden óraműpontossággal működött: ami nem kis teljesítmény egy olyan napon, amikor maraton, minimaraton, 30K és 7,5 kilométeres verseny indult ugyanazon a reggelen.
Mediterrán hőmérsékleti viszonyok között több mint 13600 futó vette a nyakába a történelmi főváros utcáit, hogy a különféle távokon végig élvezhessék a belvárosi futást, megcsodálva Budapest legszebb részeit, mint az Andrássy út és a Budai vár, melyek a Világörökség részei. Csak a maratoni táv 3000 indulót vonzott, amelyen furcsamód nem indult afrikai származású versenyző. A verseny szervezői ugyanis szívesebben költik a büdzséjüket a gördülékeny szervezésre és a helyi tehetségek felkarolására, minthogy nagy nemzetközi neveket hívjanak meg.
Szerencsére az első helyeket mind a férfi mind a női mezőnyben magyarok töltötték meg, bár a győztes 2 óra 24 perc majdnem 20 perccel lassabb a világrekord időnél. A legidősebb magyar futó pedig a 80 évesek korosztályában indult és magyar rekordot döntött a 4 óra 40 perces idejével.
Összességében 1600 külföldi futó érkezett Budapestre 40 országból; a legtöbben a franciák és a finnek voltak, őket követték az angol, német, olasz és amerikai futók. 143 brit indult a maratonon, közülük a leggyorsabb férfi 2 óra 56 perc 31 másodperccel, míg a leggyorsabb nő 3 óra 27 perc 50 másodperccel ért célba.
Az este folyamán a szervezők egy hajóútra hívták meg a nemzetközi versenyzőket, ahol mindenki - akivel a Running Fitness beszélt - nagyon élvezte a versenyt, és alig várja a következő évi futást.

A következő évi 23. Plus Budapest Nemzetközi Maraton 2008. október 5-én lesz. További információ a www.budapestmarathon.com weblapon

Képaláírás:
Hősök tere (balra lent)
Futók tömege az Andrássy úton (jobboldalt)

vissza>>