EGYÜNK MINÉL TÖBB DINNYÉT! | 2006/07/26 |
A dinnyefogyasztás előnyei
Cukortartalma gyorsan felszívódó fruktózból (gyümölcscukor), glukózból (szőlőcukor) és szaharózból áll. Glikémiás indexe, tehát vércukoremelő hatása magas. Ennek ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják a napi engedélyezett szénhidrátmennyiségen belül. A görögdinnye szénhidráttartalma alacsony (10 dkg-ban 6,5 g), a sárgadinnyéé magasabb (sárga húsú: 10 dkg-ban 9,5 g, zöld húsú: 11,1 g). A görögdinnye likopin nevű anyagot is tartalmaz. Ez a karotinoidok családjába tartozó festékanyag antioxidáns hatású, mely kedvező hatású a daganatos megbetegedés megelőzésében. (A likopinból a legtöbb a paradicsomban található.) A dinnyefajtákban megtalálható az apigenin nevű flavonoid is. Ennek a biológiai aktivitással rendelkező vegyületnek az élelmiszerekben lejátszódó oxidációs folyamatokat megakadályozó, késleltető, rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatása van. (Görögdinnye apigenin: 25,8 mg/10dkg. Sárgadinnye: apigenin: 18,4 mg/10dkg.)
A görögdinnyét legjobb hűvös, párás pincében tárolni, ahol a hőmérséklet 10-13 °C. Ha erre nincs lehetőségünk, a hűtőszekrényben ne tegyük a mélyhűtő közelébe, húsa már 7°C alatti hőmérsékleten károsodik. Szobahőmérsékleten poshadt ízű lesz és barna foltok jelennek meg rajta. A félbevágott dinnyét, illetve a dinnyeszeleteket mindig fedjük le átlátszó fóliával. 1-2 nap alatt fogyasszuk el, rövid ideig tároljuk. A fel nem vágott sárgadinnyét szobahőmérsékleten tartsuk, és csak fogyasztás előtt fél órával tegyük a hűtőbe. A nagyon hideg hőmérséklet szívóssá teszi a húsát és elveszti ízét, aromáját. Milyen dinnyét vegyünk? Sok sárgadinnyefajtának érett állapotban erős illata van
és a szárvégződésnél apró repedéseket láthatunk. Az alján kicsit be lehet
nyomni, enged a nyomásnak. A görögdinnye megütögetéskor kongó hangot ad.
Lékeléskor a vágás mentén reped a héja. Külföldön nem lékelik meg a görögdinnyét.
Ha inda van a görögdinnyén, azt jelenti, éretlenül szedték le. Az éretlen,
apró görögdinnyéből más zöldségekkel keverve savanyúságot készíthetünk.
Charentais dinnye: az ananászra és papayára emlékeztető
dinnye, húsa kemény, narancsszínű. Illata édes, fogyasztása ínyenceknek
ajánlható.
Görögdinnye: alakja lehet ovális és kerek. Termesztik mag nélkül is. 10 dkg dinnyében 91,5 g víztartalom van, kiváló szomjoltó és tisztító hatású. Kantalup dinnye: héja sárga, recézett. Darabonként általában, 1 kg súlyú. Húsa világoszöld. Érettségét kellemes illata jelzi. Forrás: www.origoegeszseg.hu |