Holnap Márton-nap, amiről a legtöbb embernek minden
bizonnyal a liba, a vigasságok és a nagy lakomázások jutnak eszébe. Ausztriában
Szent Márton napja környékén mintegy 250 ezer liba harap - utoljára -
fűbe, hogy elfogyasztásával is megemlékezzenek a mai Szombathely környékén
született szerény IV. századi püspökről.
Márton,
egy római tribunus i.sz. 316-ban született fia 18 éves korában apja kívánságára
a légió katonája lett, s a legenda szerint 18 éves volt, amikor palástját
odaadta egy didergő koldusnak. Nem sokkal később Amiens-ben megkeresztelkedett,
otthagyta a sereget és misszionárius lett, majd 371-ben a Loire menti
Torus püspökévé választották.
A hagyomány szerint Márton elbújt a nagy megtiszteltetés
elől a libák között, de a nagy gágogás elárulta. Úgy tudni, meggyőző és
hiteles püspök volt, aki az imádságot és a lelkészséget össze tudta egyeztetni
a jótékonysággal. Időszámításunk után 397-ben hunyt el.
Halála után váratlanul igen népszerűvé vált: ő az első
keresztény szent, aki nem mártírként emelkedett az oltárokra, Franciaországban
pedig az 5-6. század fordulóján egyenesen nemzeti szentként tisztelték.
Ausztriában csak Karintia tartományban 44 templomot szenteltek
Szent Mártonnak: november 11-e körül a gyerekek lampionos felvonulásokkal,
a felnőttek inkább a Márton-napi libával emlékeznek rá máig, és más népszokások
is élnek még, amelyek e naphoz kötődnek.

A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik.
Ám akkoriban ez nem annyira a szentéletű püspököt eláruló szárnyasokkal
függött össze, hanem azzal, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti
év végét, a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként
egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt
meg kellett tizedelni. Ám e szokás gyökerei is mélyebbre, az aratási időszak
végén álló pogány állatvágási ünnepekre nyúlnak vissza, amelyeket a kereszténység
így vett át.
Márton-napra mindenütt liba dukál, s egyre több étterem rendez ilyenkor
egész liba-heteket. Ausztriában
a legtöbb liba a mezőn legelészhet, és vágási súlyát 28 hét alatt éri
el, míg francia és kelet-európai társaikat kukoricával tömik hízottra.
A konyhában aztán kiderül a különbség, mert a hízott liba zsírja kiolvad,
és jóval kevesebb hús marad. Ám a hízlalási módszertől függetlenül a liba
kalóriabomba marad. Ez lehet az oka, hogy az osztrákok éves átlagban fejenként
20 dekagramm libahúst esznek csupán, azt is főleg Márton-napkor, amikor
az ünnep jó ürügyet kínál erre, s az orvosok is engedékenyebbek, azt hangsúlyozva,
hogy egyetlen ropogósra sütött libacombtól még senki nem hízott el...
Forrás: MTI
|