|
Te is csatlakozhatsz a gulyás- és slambucpartihoz!
Az E.ON Délibáb Terepfesztivál elengedhetetlen körítése a Hortobágy specialitásait felvonultató ebéd, amely során gulyás és slambuc közül választhatnak versenyünk résztvevői a rajt-cél helyszínen. Mókás receptet is mutatunk.
Miként a tavalyi eseményen készült képen is látható, az ebéd ezen formája szerves része az E.ON Délibáb Terepfesztiváloknak.
A gulyás és slambuc jegyek a helyszínen vásárolhatók, a parti 12.30-kor kezdődik. A jegyek ára:
- gulyás: 1200 Ft
- slambuc: 1000 Ft
Ha nem tudod pontosan, mi a slambuc, egy igazán szívderítően megfogalmazott recepttel próbálunk közelebb vinni a megoldáshoz. (Forrás: Dr. Ecsedi István: A debreceni és tiszántúli magyar ember táplálkozása, 1935.)
"A magyar a főzést kolompirhámozással nyitja meg. Mikor elég kolompirt meghámozva, karikára vágva felaprította, fog a pergeléshez. A sósszalonnát apróra darabolja, egyenesen a vasfazikba. A vasfazikat felteszi a tűzre, lassan süti, közben kavarja, hogy meg ne égjen. Mikor a szalonna-tepertő pirulni kezd, tördelt tésztát rak bele, annál jobb, minél jobban összetördeli a tésztát, belekavarja a zsírba és süti. A zsíros tészta szépen pirul, ő nem hagyja félben, süti, míg sötét piros nem lesz. Bizony már füstöl is, de a tésztába nincs, amelyik megégett volna és fekete lenne. Leveszi a tűzről, leteszi a földre, kavarja, míg a sülése meg nem szűnik. Ekkor félretolja a tésztát és egy fél kanál jó paprikát tesz a zsírba. A zsír a paprikától erős pezsgésbe jön, a forró zsír bordó piros lesz. Ekkor összekavarja a paprikás zsírt a pirított tésztával, s annyi vizet tölt rá, hogy felérje. Sót tesz bele, felakasztja a főzőfára, vagy otthon ráteszi a vaslábra, jó tüzet rak alá, a vékony vasfazikban gyorsan felfő a tészta, nem ázik el. A kevés levét nemsokára elfővi, de eddig a krumpli és tészta is megfő. A sűrű étel szuszog, sivít belőle a gőz, ezért szuszinkának is nevezik. A főző hosszúnyelű kanalával kavarja, különösen a vasfazik oldalát és a fenekét karmolja, hogy a sűrű étel oda ne ragadjék. A tűz zsaráttá válik. Az étel lassan fő, sőt sülni kezd. Többé már nem a kanál a főeszköz. A főző leakasztja a fülénél fogva a vasfazikat és megforgatja a sülő tésztát. Az összefőtt anyag egy darabban fordul meg a vasfazékban. Ha egy-egy kis rész a vasfazék oldalához ragad, kanalával lekaparja a többihez. Így sül szépen lassan. A főző forgatja, lassan megpirul, pompás illata kínálja."