|
Szemelvények a Spuri Futómagazinból: A nyújtás helyes technikája
A nyújtásnak a bemelegítésben, a fáradt izmok regenerációjában, a sérülések megelőzésében igen fontos szerepe van. Rengeteg kiváló nyújtógyakorlatot ismerhetünk, eredményességüket tekintve viszont egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan hajtjuk őket végre. A lényeg - mint mindig - a részletekben van.
A Spuri Futómagazin most megjelent téli számából megtudhatod, hogyan lehet eredményesen végrehajtani a nyújtó gyakorlatokat.
Az első, és talán legfontosabb szempont a helyes kiinduló és véghelyzet. Vázizmaink csontokról erednek, csontokon tapadnak, ízületeket hidalnak át. Összehúzódásukkal az ízvégek elmozdulását idézik elő. Minden izom a lefutásának megfelelő elmozdulást hoz létre, és a nyújtásukat megcélzó gyakorlatok is a lefutásuk függvényében lettek megalkotva. Ha csak megpróbálunk leutánozni egy gyakorlatot, de közben nem figyelünk a helyes testtartásra, akkor a lelkiismeretünket megnyugtattuk (hiszen nyújtottunk), csak éppen a kívánt hatást nem értük el.
Ne feledjük, mozgás után pár perc nyújtás segíti a regenerációt és garantálja az izmok optimális hosszának megőrzését, de ha helytelenül végezzük, csak elfecsérelt időnek számít!
A cikk további részében bemutatjuk a helyes végrehajtás módjait (irány, pozíció), és leírjuk a helyes erőhatást és időtartamot (mitől húzódnak össze és mitől lazulnak el az izmok).
A Spuri Futómagazin 104 oldallal most megjelent téli száma már kapható a BSI nevezési irodájában és a Spuri Futóboltban.
A nyújtással kapcsolatos tanácsokat a A nyújtás helyes technikája című cikkben olvashatod.
A Spuri Futómagazin két következő számára az előfizetési díj 2011. november 1-től:
- Egy lapszám ára előfizetőknek 850 Ft helyett 750 Ft.
Előfizetés 2 számra (2011. nov. 1. és 2012. márc. 1. között): 1500 Ft.
- Egy lapszám ára Spuri FutóKártyával rendelkezőknek előfizetés esetén csak 675 Ft.
Előfizetés 2 számra Spuri FutóKártyával (2011. nov. 1. és 2012. márc. 5. között): 1350 Ft.
A Spuri Futómagazin előfizetéséről itt találsz részletes információkat.